Kienhout in het aquarium

Het gebruik van kienhout in een aquarium is één van de belangrijkste karakteristieken van het aquarium, kienhout en stenen zijn vaak de “hoekstenen” van het beplantingschema. De meest gebruikte soorten zijn Driftwood (Foto 2 en 4) dat afkomstig is uit mangrovebossen en Spiderwood, een “water” azalea uit Azië die weinig tannine aan het water afgeeft, omdat hij in de oorsprongsgebieden met de wortels onder water groeit.

Dit type heeft meestal een licht bruine kleur, wat een zachte indruk geeft aan uw aquariuminterieur. U kunt soortgelijk hout vinden van de Filipijnen, Afrika, India en Zuid-Afrika. Er zijn geen vaste regels voor de keuze van kienhout voor uw aquarium, maar u moet één regel wel in de gaten houden: kies de juiste maat, één die past bij uw aquariumgrootte. U zult merken dat het kiezen van een kleiner stuk kienhout, dan u oorspronkelijk van plan was, vaak het planten zal vergemakkelijken en uiteindelijk de ideale maat zal blijken te zijn voor uw aquarium. In het begin zal Driftwood behoorlijk wat loog afscheiden in het aquarium, waardoor het water bruin kleurt. Dit kunt u beperken door over een goede filterkool te filteren en iets frequenter water te verversen.  U kunt dit grotendeels voorkomen door het Driftwood (foto 2 en 4)vóór gebruik met kokend water te overgieten en in een emmer met het water laten staan. Binnen een paar uur zal dan vrijwel al het loog eruit zijn en dan kan het gebruikt worden. Met deze methode kookt u het hout niet en verandert dus ook de structuur van het hout niet.

Er zijn veel aquariuminrichtingen mogelijk met gebruik van kienhout. Als het de eerste keer is dat u kienhout in uw aquarium gaat toepassen, probeer dan een verschillende stukken dun kienhout i.p.v. één groot stuk. Wat u altijd in gedachten moet hebben is waar u het optische middelpunt of focus van uw inrichting wilt leggen. In dit geval is er geprobeerd de inrichting te focussen op de stukken kienhout aan de rechterkant, maar ondertussen het evenwicht met kienhout links te handhaven. Een andere goede manier is om een dun stuk kienhout van de voorgrond naar de achterruit te laten verlopen. Dit kan zelfs in een klein aquarium een suggestie van diepte geven. Het gebruik van zulke trucjes geeft uw aquarium niet alleen een ruimtesuggestie, maar is ook heel belangrijk voor het maken van een mooie compositie. Anderzijds zal een groot stuk kienhout op de voorgrond eerder ruimte wegnemen dan creëren en een benauwende indruk maken.

Het bevestigen van Javamos, Bolbitus of Anubias rond het kienhout kan helpen een natuurlijker indruk te creëren in uw aquariuminrichting. Spreidt het Javamos dun uit over het kienhout draai er een katoenen draadje omheen en bindt dit aan de achterkant vast. Een andere optie is het verlijmen met secondenlijm geschikt voor onder water gebruik. Na ongeveer een maand zal het mos zich op het hout gehecht en de draad/lijm overgroeid hebben.
Kienhout is een verzamelnaam. Het is hout van loofbomen, naaldbomen, mangrove, savanne, ect. De stronken komen uit veengebieden alwaar het in lagen, afgesloten van zuurstof, bewaard is gebleven.
Kienhout is vaak erg vuil en zit vol met turfresten, schimmels en bacteriën. Het is daarom verstandig om vooraf het kienhout goed schoon te maken. Werken met een flinke zoutoplossing in kokend water, warmtebron uitschakelen en dan het hout er in laten zakken verlost je van deze vuiligheid.

Zware houtsoorten zijn Savanne en Mopani ( zie Foto 3). Deze zinken direct naar de bodem. Ze bevatten wel veel looizuur.

Wortelhout lijkt op Spiderwood (Foto 1) maar zijn groter en donkerbruin- rood gekleurd en afkomstig uit vennen.
Beide houtsoorten zijn licht van gewicht en moeten meestal eerst water opnemen alvorens ze willen zinken.

 

Dit artikel is beschikbaar gesteld door: Aquariumvereniging Aponogeton uit Zeist